Hibajelentés

Írd le, milyen hibát találtál a trükkben, és mi igyekszünk a lehető leghamarabb javítani azt!

Ha szeretnéd, hogy válaszoljunk neked, ne felejtsd el megadni az elérhetőségedet!

A trükk szövege

Emlékeztetőül a trükk szövege:

A könyvekhez jutás legolcsóbb módja, ha beiratkozunk egy könyvtárba. Vannak olyan könyvtárak, ahol a könyveket csak helyben olvashatjuk (pl. OSZK), és vannak olyanok is, ahol a művek nagy része kölcsönözhető (pl. FSZEK).

A könyvtárakba az új könyvek jellemzően 3-4 hetes vagy nagyobb késéssel érkeznek meg. A legtöbb könyvtárban félre lehet tetetni a minket érdeklő könyveket, ez azonban sokszor pénzbe kerül. Ha új könyvre vágyunk, és nem akarjuk, hogy megelőzzenek, érdemes interneten figyelni a könyv állapotát, és amikor azt látjuk, hogy kölcsönözhető, bemenni érte. Ha elég gyorsan érkeztünk, a könyv valószínűleg még nem lesz megtalálható a polcokon, azonban ha egy könyvtáros segítségét kérjük, a raktárból megkaphatjuk, így elsőként hozzájutva a műhöz.

Ha a minket érdeklő könyv nem található meg a könyvtárunkban, általában lehetőségünk van könyvtárközi kölcsönzést kérni. Ennek lényege, hogy a könyvtár egy másik könyvtártól kölcsönkéri az általad kiválasztott művet, és miután átszállítják a te könyvtáradba, a szokásos módon (bár valószínűleg rövidebb időre) kikölcsönözheted azt. A könyvtárközi kölcsönzés sok esetben ingyenes - erről az adott könyvtárnál lehet érdeklődni.

Az olcsóság mellett a könyvtárazás előnye, hogy a legtöbb olyan könyv elérhető így, amiket már antikváriumokban sem nagyon lehet megszerezni.

A könyvtári könyvekbe soha ne jegyzeteljünk, és kiemelésképp se húzzunk alá mondatokat, mert ezzel zavarhatjuk az utánunk kölcsönzők munkáját.