Olvasnivaló kiválasztása

Ha van egy író, akinek szeretjük műveit, és még nem olvastunk tőle mindent, könnyen választhatunk újabb olvasnivalókat. Új szerzők esetén azonban mindig bennünk lehet a kétség, hogy vajon jó, illetve (ismeretterjesztő mű esetén) megbízható író-e.

Teljesen ismeretlen könyv esetén segíthet a fülszöveg, a tartalomjegyzék, vagy ha beleolvasunk a műbe, de néha az is nehéz lehet, hogy eldöntsük, hogy egyáltalán mely könyvek fülszövegét lenne érdemes elolvasnunk. A szerző neve mellett jó kiindulópont lehet, hogy a könyv milyen sorozatban jelent meg, de sok esetben még az is, hogy mely kiadó adta ki. Ha már sokat olvastál, kialakul benned valamilyen kép a kiadókról, tudni fogod, melyik adja ki a kedvenceidet, és mely kiadó könyveihez nem érdemes hozzányúlni.

Ha egy teljesen ismeretlen területre érkezel (például most fogsz először sci-fi-t olvasni), érdemes körülnézni a téma iránt rajongók oldalain, hogy miket tartanak a legjobb műveknek. Vannak kifejezetten könyvekre szakosodott oldalak is, ahol a felhasználók megosztják egymással véleményeiket (pl. moly.hu), és ahol megnézhetjük, mik azok a témában, amiket a legtöbben olvastak, és pozitív véleménnyel vannak róluk. Érdemes azonban óvatosan járkálni a hasonló oldalakon - egy-egy, a történettel kapcsolatos elejtett megjegyzés elolvasása sokat ronthat olvasási élményünkön.

Az ismeretterjesztő könyvek megbízhatóságával kapcsolatban legelőször a szerző nevét, végzettségét és a kiadót érdemes megnézni, majd a felhasznált szakirodalmat, illetve a könyvben emlegetett tudósok neveit. Bár ahhoz is kell némi tudás, hogy ezek alapán meg tudjuk ítélni a könyvet, minél többet olvasunk, annál inkább meg fogjuk tudni ítélni egy könyvről, hogy megbízható-e.

Ha elkezdtünk olvasni valamit, és úgy találjuk, hogy nem nyerte el tetszésünket, ne olvassuk tovább csak azért, mert már belekezdtünk. Túl sok jó könyv van ahhoz, hogy rosszakra pazaroljuk az időnket.

Olvasas2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!