Szövegértés

A szövegértés lényege az odafigyelésben rejlik. Ha már fáradtak vagyunk, vagy a szöveg valamely része nem elég világos számunkra, hajlamosak vagyunk rá, hogy technikailag ugyan olvassunk, de gyakorlatilag egyáltalán ne figyeljünk arra, hogy mi az, amit olvasunk. Ilyenkor egyszer csak feleszmélünk, és rájövünk, hogy fogalmunk sincs arról, mi volt az előző pár bekezdés tartalma.

Fontos, hogy amint felfedeztük, hogy gépiesen, odafigyelés nélkül olvasunk, menjünk vissza, és olvassuk újra a szöveget onnan, ahol abbahagytuk a figyelést. Ne engedjük, hogy gondolataink elkalandozzanak a szöveg témájától. Ha valami más kezd járni a fejünkben, hagyjuk abba az olvasást, amíg nem végeztünk ezen gondolatfolyammal. Ha fáradtak, álmosak vagyunk, és mindenképp olvasni akarunk, különösen figyeljünk a szöveg értelmének követésére!

Nem baj, ha van a szövegben egy-két szó, amit nem értünk, a mondanivaló lényege a legtöbb esetben így is át fog jönni. Fontos azonban, hogy ne ijedjünk meg az ismeretlen szavaktól, ne ugorjuk át miatta gondolatban az egész mondatot, hanem próbáljuk meg kitalálni az értelmüket, és ha úgy tűnik, hogy fontosak a történet megértése szempontjából, nézzünk utána a jelentésüknek!

Ha a szöveg értelme nem teljesen világos számunkra, megpróbálhatjuk átfogalmazni a saját szavainkkal, hátha ez közelebb visz a megértéséhez.

Olvasas2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!