Könyvtári kölcsönzés

A könyvekhez jutás legolcsóbb módja, ha beiratkozunk egy könyvtárba. Vannak olyan könyvtárak, ahol a könyveket csak helyben olvashatjuk (pl. OSZK), és vannak olyanok is, ahol a művek nagy része kölcsönözhető (pl. FSZEK).

A könyvtárakba az új könyvek jellemzően 3-4 hetes vagy nagyobb késéssel érkeznek meg. A legtöbb könyvtárban félre lehet tetetni a minket érdeklő könyveket, ez azonban sokszor pénzbe kerül. Ha új könyvre vágyunk, és nem akarjuk, hogy megelőzzenek, érdemes interneten figyelni a könyv állapotát, és amikor azt látjuk, hogy kölcsönözhető, bemenni érte. Ha elég gyorsan érkeztünk, a könyv valószínűleg még nem lesz megtalálható a polcokon, azonban ha egy könyvtáros segítségét kérjük, a raktárból megkaphatjuk, így elsőként hozzájutva a műhöz.

Ha a minket érdeklő könyv nem található meg a könyvtárunkban, általában lehetőségünk van könyvtárközi kölcsönzést kérni. Ennek lényege, hogy a könyvtár egy másik könyvtártól kölcsönkéri az általad kiválasztott művet, és miután átszállítják a te könyvtáradba, a szokásos módon (bár valószínűleg rövidebb időre) kikölcsönözheted azt. A könyvtárközi kölcsönzés sok esetben ingyenes - erről az adott könyvtárnál lehet érdeklődni.

Az olcsóság mellett a könyvtárazás előnye, hogy a legtöbb olyan könyv elérhető így, amiket már antikváriumokban sem nagyon lehet megszerezni.

A könyvtári könyvekbe soha ne jegyzeteljünk, és kiemelésképp se húzzunk alá mondatokat, mert ezzel zavarhatjuk az utánunk kölcsönzők munkáját.

Olvasas2009. okt.

Hiba jelentéseHiba jelentése

Kapcsolódó trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!